xelonakixelonakixelonaki
Πειράζει να πίνω τσάι τώρα που είμαι έγκυος?

Είναι ασφαλές το τσάι στην εγκυμοσύνη;
Βότανα: Ποια να προτιμήσετε και ποια να αποφύγετε!

Αν προτιμάς κι εσύ το τσάι, σίγουρα αναρωτιέσαι αν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και σκέφτεεσαι ποια είδη πρέπει να αποφύγεις.

Με όλες τις προειδοποιήσεις για την κατανάλωση τσαγιού με καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές μέλλουσες μανούλες διστάζουν να πίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Αλλά είναι ασφαλές να πίνουμε τσάι στην εγκυμοσύνη; Κι αν ναι, ποια είδη να αποφύγουμε;

Γενικά τα ροφήματα είναι ασφαλή και μάλιστα  ευεργετικά πολλές φορές, αρκεί να διατηρούμε την ενδεδειγμένη δόση και δεν κάνουμε υπερβολές! Σε πολλές περιπτώσεις το τσάι μπορεί να προσφέρει πολλά στην εγκυμοσύνη. Αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια ροφήματα που θα πρέπει να αποφεύγονται. Σίγουρα τα βότανα είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τα ροφήματα με καφεΐνη τα οποία είναι διουρητικά, μειώνουν την την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και εξαντλούν τους αδένες αδρεναλίνης. Από την άλλη τα βότανα ενυδατώνουν, παρέχουν εύκολα αφομοιώσιμες θρεπτικές ουσίες και υποστηρίζουν το σώμα της εγκύου.  Είναι επίσης αντιοξειδωτικά και περιέχουν βιταμίνη C που μειώνουν το άγχος. Πολλά βότανα, μάλιστα, μειώνουν τις πρωινές αδιαθεσίες και προετοιμάζουν ακόμη και τη μήτρα για τον τοκετό.

 Τα ασφαλή ροφήματα για την εγκυμοσύνη

  1. Η πιπερόριζα ή αλλιώς ginger, ανακουφίζει την ναυτία (αντίο πρωινή αδιαθεσία!),βοηθάει στην πέψη και γενικά στα στομαχικά προβλήματα. Προσθέστε 4-5 φέτες από φρέσκια πιπερόριζα σε φρεσκοβρασμένο νερό και καταναλώστε το περισσότερο τρία φλιτζάνια την ημέρα!
  2. Η τσουκνίδα παρέχει υψηλά επίπεδα σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου. Είναι από τα θρεπτικότερα βότανα για να απολαύσετε ως έγκυος. Ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά.
  3. Το τσάι με φύλλα από σμέουρα (raspberries) προετοιμάζει τη μήτρα για τον τοκετό και προλαμβάνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό. Περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο και καλό είναι να το πίνετε από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα φλιτζάνι μετά τις 24 εβδομάδες, να «ανέβετε» στα 2 φλιτζάνια στις 30 εβδομάδες, στα τρία φλιτζάνια στις 36 εβδομάδες και στα 4 φλιτζάνια στις 37 εβδομάδες.
  4. Η πικραλίδα ή αλλιώς ραδίκι είναι ένα υπέροχο support προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας όπου ενδεχομένως να υπάρχει θέμα με την κατακράτηση υγρών. Έχει υψηλά επίπεδα καλίου και είναι ελαφρώς διουρητικό. Μπορείτε να την αναμείξετε με κάποιο άλλο τσάι αν προτιμάτε τις πιο πικρές γεύσεις.
  5. Η μέντα είναι εξαιρετική για να ηρεμήσει τους μύες του στομαχιού σας και να σας βοηθήσει με την ναυτία  και τον εμετό ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης.
  6. To τσάι Rooibos ή αλλιώς το κόκκινο τσάι είναι επίσης ευεργετικό για την εγκυμοσύνη. Δεν περιέχει καθόλου καφείνη και έχει κάλιο, μαγνήσιο και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Βοηθάει στην πέψη και ανακουφίζει από κολικούς και παλινδρόμηση. Είναι πολύ νόστιμο αν το συνδυάσετε με γάλα και μέλι.

Μην πιείτε αυτά τα βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση καφείνης (συγκεκριμένα παραπάνω από 200mg) έχει συνδεθεί άμεσα με την απώλεια βάρους των νεογνών. Η καφείνη απορροφάται γρήγορα με αποτέλεσμα να διαπερνά τον πλακούντα. Μετά την κατανάλωση 200mg καφεΐνης η ενδοκυτταρική ροή αίματος στον πλακούντα μειώνεται κατά 25%.Επίσης για όσες είστε δεινές καταναλώτριες καφεΐνης τα νέα είναι ακόμα χειρότερα. Η καφεΐνη συνδέεται και με την επιμήκυνση της εγκυμοσύνης (8 ώρες για κάθε 100mg καφεΐνης την ημέρα). Πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως την κατανάλωση καφεΐνης. Γι αυτό τσάι που περιέχουν καφεΐνη θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις συνήθειές σας σαν εγκύου.

Αποφύγετε:

Μαύρο τσάι
Πράσινο τσάι
Oolong
LiChee
Lapsang souchong
Hong mao
Golden monkey black
Quinshola clonal
Nilgiris
Earl grey
Darjeeling
St John’s Wort
Don Quai
Ginseng
Μυριόφυλλο (Yarrow)
Φλησκούνι
Ephedra
Γλυκόριζα

Θα προσέξατε, βέβαια, ότι το πράσινο τσάι βρίσκεται στη λίστα αυτών που πρέπει να αποφύγετε. Οι γνώμες ακόμα διίστανται για το πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και λέγεται ότι μειώνει την απορρόφηση φολικού οξέος.  Ο πότε αν πίνετε φανατικά πράσινο τσάι, καλό θα ήταν να το μειώσετε σε ένα φλιτζάνι την ημέρα ή να ψάξετε για κάποιο πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Επίσης μπορείτε να πιείτε χαμομήλι, αρκεί να μην έχετε άσθμα.

Επίσης αποφύγετε δενδρολίβανο, ρίγανη και μαντζουράνα σε μεγάλες ποσότητες.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας αν έχετε περαιτέρω απορίες για τις διατροφικές σας συνήθειες.

Επιστροφή στην κατηγορία Εγκυμοσύνη