xelonakixelonakixelonaki
Το μωρό σας έφτασε στην ηλικία των πέντε μηνών!

Νιώθετε λίγο σαν.. προπονητής; Έχετε ενθαρρύνει το μωράκι σας να καθίσει μόνο του; Αν όχι, αφήστε το να δοκιμάσει, και παραμείνετε κοντά του προσέχοντας μην πέσει. Προσπαθείτε να μιλάτε όσο περισσότερο γίνεται για να σας ακούει; Η τελική ανταμοιβή για όλες τις προσπάθειές σας θα είναι όταν θα ακούσετε σύντομα αυτές τις υπέροχες λέξεις: «μαμά» και «μπαμπά».

Ανάπτυξη
Το.. πολυάσχολο μωρό σας, ηλικίας 5 μηνών, εργάζεται πάνω σε μια σειρά δεξιοτήτων που πραγματικά θα βοηθήσουν την καθημερινότητα και των δυο σας.

Το μέσο βάρος για ένα 5μηνο μωρό είναι 7 κιλά για τα κορίτσια και 7,5 κιλά για τα αγόρια. το μέσο μήκος (aka ύψος) είναι 64 εκατοστά για τα κορίτσια και 66 για τα αγόρια.

Θυμηθείτε: Τα υγιή μωρά τείνουν να ακολουθούν μια φυσική καμπύλη ανάπτυξης!

Πέντε αισθήσεις

 • Η ικανότητα του μωρού να διακρίνει μεταξύ των διαφορετικών χρωμάτων βελτιώνεται – δεν είναι μόνο τα φωτεινά, τολμηρά χρώματα που μπορεί να δει ξεχωριστά, αλλά τώρα είναι και τα παστέλ και άλλα σε λεπτές αποχρώσεις.
 • Το μωρό μπορεί τώρα να εντοπίσει ένα παιχνίδι αμέσως και να το αρπάξει. Μπράβο!
 • Το μωρό θα γυρίσει το κεφάλι του για να ακούσει έναν ήχο και μπορεί να αρχίσει να γυρίζει το κεφάλι του όταν ακούει μια φωνή.
 • Ακούει αυτό που λέτε και μπορεί σύντομα να μιμηθεί τα λόγια σας!


Ορόσημα

 • Το μωρό.. γοητεύεται από τα χέρια του, και μπορεί να έχει αρχίσει να τα ενώνει και τα δύο μαζί.
 • Είναι πιθανό να πιάσει με τα δύο χέρια πράγματα και να τα κρατήσει χρησιμοποιώντας όλα τα δάχτυλά του.
 • Είναι έτοιμο να αρχίσει να μαθαίνει για τη μονιμότητα του αντικειμένου. Κρύψτε ένα αντικείμενο και στη συνέχεια αποκαλύψτε το, έτσι το μωρό θα αρχίσει να μαθαίνει ότι τα πράγματα εξακολουθούν να υπάρχουν όταν δεν μπορεί να τα δει.
 • Είτε ξεκίνησε να κυλάει αλλάζοντας θέση (βαρελάκι),είτε κουνιέται δεξιά-αριστερά για να φτάσει στο σημείο να αλλάζει θέση. Η μέση ηλικία για να αρχίσει να κυλά από την κοιλιά στην πλάτη είναι οι τέσσερις μήνες. Αν το μωρό δεν προσπαθεί να κυλήσει στον 6μηνο έλεγχο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.
   

Φαγητό
Η διατροφή του μωρού μπορεί να γίνεται πιο περίπλοκη από ό, τι πριν.

Το μωρό σας θηλάζει ή τροφοδοτείται με μπιμπερό κάθε τρεις έως πέντε ώρες και μπορεί να έχει αρχίσει να τρώει στερεά τρόφιμα περίπου τρεις φορές την ημέρα.

Πολλά μωρά αυτής της ηλικίας τρώνε 110 γραμμ. περίπου έξι φορές την ημέρα από μπιμπερό.

Θα πρέπει να θηλάζετε κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες, αλλά κάθε μωρό που θηλάζει μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το μωρό να φαίνεται ικανοποιημένο, τα στήθη σας να φαίνεται να έχουν αδειάσει (είναι μαλακά) και το μωρό να κερδίζει βάρος με υγιεινό τρόπο.

Αντλία: Εάν αντλούμε γάλα, συνήθως, ένα μωρό χρειάζεται περίπου 700 γραμμ. γάλακτος ανά ημέρα. Θα χρειαστεί να το διαιρέσετε με το πόσες φορές τρώει την ημέρα.  Έτσι, αν τρώει περίπου εφτά φορές την ημέρα, θα πρέπει να πιει περίπου 100 γραμμ. κάθε φορά.

Στερεά τρόφιμα: Αν εσείς και ο παιδίατρος του μωρού έχετε αποφασίσει να ταΐζετε στερεά το  μωρό σας, προχωρήστε αργά και ακολουθήστε τα σημάδια του μωρού. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 25 γραμμ. σε ένα γεύμα και να αυξήσετε σταδιακά το ποσό τρεις φορές την ημέρα, αν φαίνεται ότι το μωρό απολαμβάνει να τρώει τόσο πολύ. Το πόσα φρούτα και λαχανικά ή δημητριακά είναι εντάξει για ένα 5μηνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο. Το μεγαλύτερο μωρό τρώει στερεά και όσο περισσότερο ενδιαφέρεται να τα τρώει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δίνετε – μέχρι 75 γραμμ., τρεις φορές την ημέρα.

Μπορώ να δώσω το νερό των 5 μηνών μου; Συνήθως, οι γιατροί λένε να περιμένουμε μέχρι το μωρό να τρώει στερεό φαγητό προτού πιει νερό.  Έτσι εάν τρώει παιδικές τροφές, ίσως να του δώσετε μερικές γουλιές νερό. Απλά μην το παρακάνετε – το μωρό μπορεί να φουσκώσει με πόσιμο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται από το γάλα ή το στερεό φαγητό.

Ύπνος
Εξαρτάται από το μωρό! Ακριβώς όπως σε όλα τα άλλα, τα μωρά διαφέρουν.

Ένα μωρό ηλικίας 5 μηνών τείνει να κοιμάται περίπου 15 ώρες την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10 ωρών το βράδυ (κάποια μωρά ξυπνούν τη νύχτα και άλλα όχι!) και παίρνουν δύο ή τρεις υπνάκους, προσθέτοντας περίπου πέντε ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν θέλει να κοιμηθεί! Γιατί;
Ένα μωράκι 5 μηνών που δεν κοιμάται μπορεί να είναι για διάφορους λόγους. Σε αυτή την ηλικία, ο ρυθμός ύπνου είναι κοινός, επειδή τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο βαθιά, και ο εγκέφαλός τους έχει αναπτυχθεί και έχει γίνει πιο ενεργός. Μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας. Ευτυχώς, η υποτροπή ύπνου στην περίοδο των 4- ή 5 μηνών συνήθως διαρκεί περίπου δύο έως έξι εβδομάδες.

Πειράζει να κοιμάται μπρούμυτα το μωράκι μου;
Μόλις αρχίσει να τεντώνεται στην κοιλιά του, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, πολλά μωρά βολεύονται περισσότερο στην μπρούμυτα στάση. Μόλις το μωρό μπορεί να σηκώσει το κεφάλι και τους ώμους του και μπορεί να αλλάξει μόνο τους πλευρό, δε διατρέχει κίνδυνο να κοιμηθεί μπρούμυτα.


Δραστηριότητες
Πρόγραμμα: έτοιμοι για απογείωση!

Η παρακάτω δραστηριότητα είναι ουσιαστικά εγγυημένη για να.. μαγέψει το μωρό σας.  Ξεκινήστε καθισμένη στο πάτωμα με τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πόδια παράλληλα στο πάτωμα μπροστά σας. Τοποθετήστε την κοιλιά του μωρού στις πατούσες σας και με αυτές κρατήστε τον κορμό του όταν ξαπλώνετε στο έδαφος. Το μωρό θα ανέβει στον αέρα σαν ένα αεροπλάνο. Στη συνέχεια, μπορείτε να μετακινήσετε το μωρό πάνω και κάτω ή κυκλικά στον αέρα.

Μπόνους: Η κοιλιακή θέση (και η επιθυμία του μωρού να δει το πρόσωπό σας) μπορεί να ενισχύσει τους μυς του.

ΕΛΕΓΧΟΣ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Προγραμματίστε την εξαμηνιαία εξέταση του μωρού, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
 • Βάλτε έναν καθρέφτη μπροστά στο μωρό και παρακολουθήστε την απόλαυσή του καθώς θαυμάζει και ψυχαγωγεί τον εαυτό του.
 • Χρειάζεστε ένα νέο κάθισμα αυτοκινήτου για το 5μηνο μωρό σας; Εξετάστε ένα μετατρέψιμο κάθισμα που μπορεί να τοποθετηθεί τόσο προς τα πίσω (μέχρι την ηλικία 2 ή 3) όσο και προς τα εμπρός (μετά από αυτό).
 • Βγάλτε φωτογραφία το μωράκι σας!
Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί