Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

κυματάκι
όχι άλλοι πνιγμοί

Αγαπητοί γονείς,

Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και κάθε μέρα διαβάζουμε και μια νέα φρικτή είδηση για πνιγμούς παιδιών αλλά και ενηλίκων. Τα Χελωνάκια αποφάσισαν να γράψουν μερικές οδηγίες για ασφαλή παιχνίδια στο νερό και στις αμμουδιές που πιστεύουμε θα φανούν σε όλους ιδιαίτερα χρήσιμες.

Θάλασσα

 • Κολυμπάμε παράλληλα με την ακτή και ΠΟΤΕ κάθετα απομακρυνόμενοι από την παραλία. Το βάθος της θάλασσας δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, όπως κολυμπάμε σε βάθος 1,1μ στα Χελωνάκια το ίδιο θα κολυμπήσουμε σε βάθος 3,5μ με τη μόνη διαφορά ότι στη δεύτερη περίπτωση αν κάτι πάει στραβά δεν μπορούμε εύκολα να βοηθήσουμε ούτε τα παιδιά ούτε τον εαυτό μας.
 • Τα παιδιά κολυμπούν ΠΑΝΤΑ με επίβλεψη ενηλίκου και όσα δεν είναι δεινοί κολυμβητές έχουν πάντα πάνω τους κολυμβητικά βοηθήματα (γιλέκο ή τουβλάκια). Δεινός κολυμβητής είναι το παιδί που συμμετέχει στα Χελωνάκια συστηματικά σε μαθήματα κολύμβησης για πάνω από 2 χρόνια και σε καμία περίπτωση τα παιδιά που γράφτηκαν το καλοκαίρι για 1 ή 2 μήνες σε κάποιο κολυμβητήριο. Τα παιδιά που έκαναν μαθήματα για μικρό χρονικό διάστημα έχουν απλά μια γλυκιά εξοικείωση με το νερό και τίποτα παραπάνω. Τα παιδιά που είναι δεινοί κολυμβητές στα Χελωνάκια είναι πάντα υπό επίβλεψη, έτσι πρέπει πάντα να κολυμπούν υπό αυστηρούς κανόνες και πάντα σε κοντινή απόσταση με οπτική και ακουστική επαφή με τους γονείς του. Μια αδιαθεσία, ένας μυϊκός τραυματισμός, ένα σοκ από οτιδήποτε το τρόμαξε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα μικρό παιδί.
 • Παιχνίδια στην άμμο γίνονται πάντα με κολυμβητικό βοήθημα (γιλέκο ή τουβλάκια) ή σε απόσταση που είναι αδύνατον να φτάσει το κύμα. Γιατί; Ένα μικρό παιδάκι 2-3 ετών είναι ιδιαίτερα εύκολο καθώς παίζει κοντά στο κύμα να παρασυρθεί. Μερικά δεύτερα αρκούν για να γίνει το κακό.
 • Είμαστε αυστηροί και απαγορεύουμε ρητά τα επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, (πάλη, πατητές κτλ).
 • Πριν πάμε για διακοπές συζητάμε για το επίπεδο του παιδιού με τον προπονητή στα Χελωνάκια και παίρνουμε οδηγίες.

Πισίνα

 • Επιλέγουμε ΠΑΝΤΑ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κολυμβητικές δεξαμενές που διαθέτουν ναυαγοσώστη.
 • Τα παιδιά κολυμπούν στη δεξαμενή πάντα μαζί μας και φορώντας κολυμβητικά βοηθήματα (γιλέκο ή τουβλάκια).
 • Είμαστε αυστηροί και απαγορεύομε ρητά τα επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, (πάλη, πατητές κτλ).
 • Απαγορεύουμε τα παιχνίδια στο χείλος της πισίνας.

Φαγητό

 • Η επίσκεψη στη θάλασσα ή την πισίνα τελειώνει την ώρα του γεύματος, δεν τρώμε ποτέ για 3,5 ώρες πριν μπούμε στο νερό.
 • Τελειώνουμε το παιχνίδι, ντυνόμαστε και τρώμε σε άλλο χώρο, στο σπίτι ή στο εστιατόριο, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν συνδέεται η ώρα του φαγητού με την παραλία ή την πισίνα.
 • ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κουβαλάμε ταπεράκια και δεν ταΐζουμε πλήρες γεύμα τα παιδιά στο μπάνιο.
 • Μπορούμε να δώσουμε πολύ μικρά σνακ (δεκατιανό) πχ ένα φρούτο ή ένα μπισκότο, όχι μεγάλα σάντουιτς ή άλλα μεγάλα γεύματα αφού παίξουν αρκετή ώρα στο νερό, αν ένα παιδί πάρει το δεκατιανό του πρέπει να μην μπει για τουλάχιστον 90 λεπτά στο νερό.
 • Αν αγαπάμε πολύ τη θάλασσα και θέλουμε να μένουμε ώρες μπορούμε να φύγουμε για φαγητό, να ξαπλώσουν τα παιδιά και το απόγευμα να συνεχίσουμε τις βουτιές μας.

Το παιδί σας αν δεν μάθει να κάνει ποδήλατο δεν θα διατρέξει κάποιο κίνδυνο ούτε σαν παιδί ούτε σαν ενήλικας, το ίδιο ισχύει με κάποιο μάθημα ή ένα μουσικό όργανο. Η μη άριστη γνώση της κολύμβησης δημιουργεί τεράστιους κινδύνους τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Σκεφτείτε το παιδί σας στην εφηβεία να επισκέπτεται παραλίες με τους φίλους του χωρίς να ξέρει να κολυμπά, σκεφτείτε το παιδί σας ως φοιτητή να κάνει διακοπές με τους φίλους του χωρίς να ξέρει να κολυμπά, σκεφτείτε το παιδί σας γονιό σε κάποια παραλία χωρίς να ξέρει να κολυμπά, τέλος σκεφτείτε το παιδί σας ηλικιωμένο ενήλικα σε κάποια θάλασσα χωρίς να ξέρει να κολυμπά.

Αφιερώνουμε συστηματικά χρόνο στην αρχή της ζωής του παιδιού μας για να του δώσουμε ένα εφόδιο που θα τον προστατεύει για πάντα.

Οι ακτές της Ελλάδας (15.147χιλ.) είναι μεγαλύτερες από της Κίνας, διπλάσιες από της Ιταλίας και της Βραζιλίας και τριπλάσιες από της Αργεντινής, ζούμε στις ακτές, αγαπάμε τη θάλασσα και δεν πρέπει να κινδυνεύουμε από αυτή.

8