xelonakixelonakixelonaki
Το μωρό σας είναι ενός.. μήνα!

Τι καταπληκτικός πρώτος μήνας – για εσάς και το μωρό! Είναι δύσκολο να πιστέψεις πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου, σωστά; Το μικρό πλασματάκι έχει εισέλθει στον κόσμο σου και έχει γυρίσει τη ζωή σου ανάποδα. Εξαρτάται πλήρως από εσένα και είσαι απόλυτα ερωτευμένη μαζί του. Πιθανότατα αισθάνεσαι πιο σίγουρη για τις δυνατότητές σου από ό, τι πριν από ένα μήνα. Και έχεις κάθε δίκιο! Κάνεις εξαιρετική δουλειά!

Ανάπτυξη
Πολλά από αυτά που έκανε τον πρώτο μήνα (ύπνος, κραυγές και φαγητό) μπαίνουν σιγά σιγά σε πρόγραμμα και σύντομα θα εμφανιστεί λίγη.. προσωπικότητα!

Το μέσο βάρος μωρού ενός μηνός είναι 4,2 κιλά για τα κορίτσια και 4,4 για τα αγόρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή το μωρό σας ζυγίζει ή έχει ύψος πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα μωρά – όπως και οι ενήλικες –  έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ανάπτυξη του μωρού και η αλλαγή βάρους και ύψους να είναι υγιείς.
Το μωρό σας έχει κερδίσει πιθανώς 600-900 γραμμ. και έχει αναπτυχθεί περίπου 3-5 εκατοστά από τη γέννηση.

Πέντε αισθήσεις
Η ακοή του μωρού ενός μήνα είναι πλήρως ανεπτυγμένη και μπορεί να στραφεί σε γνωστούς ήχους και φωνές.
Τα μάτια του εξακολουθούν να περιπλανιούνται και μερικές φορές μπορεί να κοιτούν έντονα κάτι, τόσο που μπορεί να αναρωτιέστε πόσο μακριά μπορεί να δει ένα μωράκι ενός μήνα; Μπορεί τώρα να δει και να επικεντρωθεί σε αντικείμενα που είναι περίπου 20-30 εκατοστά μακριά. Του αρέσουν τα ασπρόμαυρα σχέδια, αλλά θα προτιμούσε να κοιτάζει πρόσωπα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για φανταχτερά παιχνίδια. Απλά κρατήστε το απέναντί σας!
Η αίσθηση της όσφρησης του μωρού αναπτύσσεται επίσης. Τους αρέσουν οι γλυκές μυρωδιές (πικρό ή όξινο πράγμα είναι βασικά σε αυτό) και αν θηλάζεις, θα μπορούσε μάλλον να πάρει το γάλα σου από μια σύνθεση, αφού γνωρίζει τόσο καλά τη μυρωδιά και την γεύση!
Αγαπά να αγγίζει πράγματα που είναι μαλακά (μια ζεστή κουβέρτα) και δεν επιθυμεί να κρατηθεί ή να μετακινηθεί με απότομο τρόπο!

Ορόσημα
Τι θα πρέπει να κάνει το μωρό μου τώρα που είναι 1 μήνα; Αυτή είναι η ερώτηση που ρωτά κάθε νέος γονέας. Ενώ κάθε μωρό είναι διαφορετικό, είναι τυπικό για ένα μωρό ηλικίας 1 μήνα να κρατά ακόμα τα χέρια του σφιχτά σε γροθιές. Το μωρό πιθανότατα τρέμει στα χέρια και έχει έντονα αντανακλαστικά. Εάν έχει ήδη αρχίσει να χαμογελάει, πιθανότατα αυτός ο μήνας να είναι συναρπαστικός!

Ενώ θα πρέπει να είστε υπομονετικοί με την πρόοδο του μωρού εδώ είναι μερικές αναπτυξιακές κόκκινες σημαίες που πρέπει να αναζητάτε. Καλέστε το γιατρό εάν το μωρό σας ενός μηνός:

 • Τρέφεται αργά ή έχει πρόβλημα να ουρήσει.
 • Δεν αντιδρά σε έντονο φως.
 • Δεν ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους.
 • Δεν εστιάζει τα μάτια του σε ένα αντικείμενο ή δεν το ακολουθεί με τα μάτια του όταν αυτό κινείται.
 • Έχει ένα τρεμάμενο σαγόνι, χωρίς να κλαίει.
 • Δεν φαίνεται να κινεί τα χέρια και τα πόδια πολύ.
 • Φαίνεται υπερβολικά χαλαρό ή άκαμπτο στα άκρα.

  Είναι υγιές το μωρό μου;

Με τα μωρά, γενικά, καμία είδηση ​​δεν είναι καλή είδηση. Όσο δεν βλέπετε σημάδια ενός προβλήματος, η υγεία του είναι πιθανώς πολύ καλή. Μερικές συνήθεις ανησυχίες για την υγεία του περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα. Οι γονείς αναρωτιούνται: Πόσο συχνά θα έπρεπε να γέμίζει την πάνα του το μωρό μου; Η απάντηση είναι περίπου δύο φορές την ημέρα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι εάν βλέπετε σκληρές, μικρές μπάλες, έχετε ένα μωρό που έχει δυσκοιλιότητα.• Αναπνοή και συναχάκι. Τα μωρά παίρνουν συχνά πολύ βαθιές ανάσες ή φτερνίζονται. Στην πραγματικότητα, τείνουν να κρυώσουν περίπου 10 έως 12 φορές το χρόνο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλεργιών και λοιμώξεων.

  • Βήχας. Σε ηλικίας 1 μήνα, ο βήχας είναι εξίσου κοινός με τη συμφόρηση. Αλλά το φάρμακο για το βήχα δεν είναι ασφαλές για βρέφη αυτής της ηλικίας.

Φαγητό
Το παιδί σας εξακολουθεί να θηλάζει μία φορά κάθε δύο έως τρεις ώρες εάν θηλάζετε. Τρώει μια φορά κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, αν δεν θηλάζετε. Μέχρι τώρα, έχετε μάλλον μάθει να ακολουθείτε τα σημάδια του μωρού για να πείτε πότε πεινάει – ίσως να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τη δική της ξεχωριστή «πεινασμένη κραυγή».

Πόσο θα έπρεπε να φάει;
Εάν θηλάζετε, μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Το μωρό σας θα ξέρει πότε είναι χορτάτο και θα σταματάει, θα απομακρύνεται από το στήθος σας ή θα αποκοιμάται. Εάν δεν θηλάζετε, το μωρό καταναλώνει πιθανώς ένα μπουκάλι 110 γραμμαρίων περίπου μία φορά κάθε τέσσερις ώρες.

Τι μπορεί να φάει το μωρό αυτό το μήνα;
Το μωρό πρέπει ακόμα πίνει μόνο γάλα. Αν αναρωτιέστε, αν μπορεί να πιει νερό, να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να περιμένετε έως ότου το μωρό σας είναι τουλάχιστον 6 μηνών πριν του δώσετε νερό. Παίρνει πολλά υγρά από το γάλα! Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, οπότε πάντα να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο πρώτα.

Ύπνος
Τα μωρά ενός μήνα συνήθως κοιμούνται περίπου 15 έως 16 ώρες την ημέρα. Ο τρόπος με τον οποίο διασπώνται αυτές οι ώρες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας εξαρτάται από το μωρό, αλλά περίπου 3 ημερήσιοι ύπνοι είναι αρκετά χαρακτηριστικό φαινόμενο, με οκτώμιση ώρες ύπνου τη νύχτα (με διακοπές, φυσικά!).

Δεν είναι ακριβώς έτσι το παιδί σας; Όλα καλά! Τα μωρά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, ακριβώς όπως και οι ενήλικες! Οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο θα πρέπει να συζητηθούν με τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές, αλλά εδώ υπάρχουν μερικές συνήθεις ανησυχίες για τον ύπνο σε αυτή τη φάση:

 • Δεν κοιμάται. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που μπορεί να είναι δύσκολο να βάλετε το μωρό να κοιμηθεί. Θα μπορούσε να φταίει η υπερδιέγερση, να νιώθει άβολα ή απλά να θέλει μια αγκαλιά μαζί σας. Δοκιμάστε μερικά από αυτά τα κόλπα για να βοηθήσετε τον ύπνο του μωρού, και αν δεν φαίνεται να δουλεύουν, τότε μιλήστε με τον παιδίατρό σας
 • Κοιμάται όλη μέρα. Μερικά μωρά παθαίνουν αυτό που ονομάζεται «σύγχυση ημέρας / νύχτας». Κάποιοι μπορεί να έχουν μια ασθένεια που τους κάνει να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο. Άλλοι μπορεί απλώς να είναι πιο υπναράδες! Προσπαθήστε να εντοπίσετε την αιτία της υπνηλίας του μωρού και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν θα μπορούσε να είναι ένα θέμα – αν το μωρό είναι υγιές και τρώει αρκετά, τότε ίσως να μην υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Χρονοδιάγραμμα
Μάλλον δεν είναι δυνατό να βάλετε ένα μωρό ηλικίας 1 μήνα σε ένα πρόγραμμα, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να ενσωματώνετε μοτίβα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, μια ρουτίνα «ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού» λειτουργεί για πολλά μωρά. Με την πάροδο του χρόνου, θα διαπιστώσετε ότι η προσκόλληση σε ένα τέτοιο πρότυπο μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο προβλέψιμη καθημερινή ρουτίνα. Απλά θυμηθείτε να είστε ευέλικτοι – τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και είναι σημαντικό να μπορείτε να ελιχθείτε. Παρακολουθήστε τα συνθήματα του μωρού για την πείνα και τον ύπνο.

ΕΛΕΓΧΟΣ/ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Πάτε το μωρό στο γιατρό για τον έλεγχο του ενός μήνα.
 • Ζητήστε από τον γιατρό για συμπληρώματα βιταμίνης D εάν θηλάζετε.
 • Εμβολιασμός: Συστήνεται μια δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Ηπατίτιδας Β μεταξύ 1 και 2 μηνών.
 • Προγραμματίστε τον έλεγχο των δύο μηνών του μωρού.
 • Πηγαίνετε για τον έλεγχο μετά τον τοκετό περίπου στις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό (νωρίτερα αν κάνατε καισαρική).
 • Σχεδιάστε μια νύχτα με τον σύντροφό σας (ακόμα και αν κοιμάται το μωρό).
 • Βγάλτε φωτογραφία το μωράκι σας!
Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί