xelonakixelonakixelonaki
Το μωρό σας είναι 6 μηνών!

Μπορείτε να πιστέψετε ότι είστε στα μισά του πρώτου έτους του μωρού ;! Μέχρι τους 6 μήνες, το μωρό είναι μάλλον αρκετά παράξενο. Μπορεί να παραπονεθεί όταν κάποιος άλλος – εκτός από εσάς- το κρατήσει, τπ αγκαλιάσει, το αγγίξει. Μπορείτε να το κατηγορήσετε; Αν κάποιος ξένος προσπαθούσε να σας αγκαλιάσει, σίγουρα η αντίδρασή σας δεν θα ήταν θετική.

Το μωρό αρχίζει επίσης να διαλέγει τρόφιμα που του αρέσουν και δεν του αρέσουν καθώς εισάγετε νέες γεύσεις στη διατροφή του.

Ένα πράγμα που πραγματικά του αρέσει είναι το όνομά του. Τώρα, το αναγνωρίζει και δείχνει ενθουσιασμό όταν το λέτε!

Ανάπτυξη
Το μέσο βάρος ηλικίας 6 μηνών είναι 7,30 κιλά για τα κορίτσια και 7,93 κιλά για τα αγόρια. Το μέσο μήκος (ύψος!) Είναι 65,7 εκατοστά για τα κορίτσια και 66 για τα κορίτσια.

Το μέσο ή «κανονικό» βάρος για ένα 6μηνο μωρό δεν είναι νόμος! Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν διαφορετικούς τύπους σώματος. Ελέγξτε το ρυθμό ανάπτυξής του – ο γιατρός θα το σχεδιάσει σε ένα αναπτυξιακό διάγραμμα. Όσο το μωρό συνεχίζει στην αναμενόμενη ανοδική ανάπτυξη, τα πράγματα θεωρούνται φυσιολογικά.

Πέντε αισθήσεις

 • Η αντίληψη του βάθους του μωρού βελτιώνεται ακόμα περισσότερο. Μπορεί να κοιτάξει πέρα ​​από το δωμάτιο, όπου βρίσκεται, εσάς ή τα παιχνίδια του στο πάτωμα.
 • Εξετάζει επίσης τα πράγματα πιο στενά. Ίσως παρατηρήσετε το πόσο γοητεύεται με την παρατήρηση των παιχνιδιών του. (Και η εξέταση συνεχίζεται και με το στόμα του!)
 • Τα περισσότερα μωράκια έξι μηνών ανταποκρίνονται γρήγορα στους θορύβους, γυρνώντας γρήγορα το κεφάλι τους όταν ακούνε κάτι. Οι ενήλικες φωνές των ανδρών και των γυναικών μπορεί να αρχίσουν να ακούγονται πολύ πιο διαφορετικές από πριν.
 • Το μωρό ενδιαφέρεται να αγγίζει διαφορετικές υφές και σχήματα και αγγίζει ακόμη και το δικό του σώμα για να γνωρίσει πώς αισθάνεται παντού.


Ορόσημα

 • Το μωρό μπορεί να έχει ήδη αρχίσει τις φωνούλες και τους παράξενους βρόγχους αλλά έχει έρθει η ώρα για εκείνες τις ωραίες συλλαβούλες «μαμαμαμαμα», «ντανταντα», «μπαπαμπαμπα»!
 • Είναι επίσης πιθανό να γελάει και να γκρινιάζει στο άκουσμα μιας καταιγίδας.
 • Το μωρό πιθανότατα κυλά το σώμα του προς τις δύο κατευθύνσεις: πίσω μπροστά και εμπρός προς τα πίσω.
 • Σφίγγει ή παίρνει μικρά αντικείμενα σπρώχνοντάς τα με το χέρι προς τον εαυτό του.
 • Το μωρό κάθεται – αλλά ίσως με κάποια βοήθεια. Θα φτάσει εκεί σύντομα.
 • Μπορεί σύντομα να αρχίσει να περνάει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο.

Φαγητό

Μπιμπερό: Συνήθως 170-230 γραμμάρια περίπου έξι φορές την ημέρα.

Θηλασμός: Συνήθως περίπου κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες, αλλά κάθε μωρό που θηλάζει μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το μωρό να φαίνεται ικανοποιημένο, τα στήθη σας να φαίνονται να έχουν αδειάσει (είναι μαλακά) και το μωρό να κερδίζει βάρος φυσιολογικά.

Αντλία: Εάν αντλείτε μητρικό γάλα, συνήθως, ένα μωρό χρειάζεται περίπου 700 γραμμ. γάλακτος ανά ημέρα. Έτσι, αν το μωρό τρώει περίπου επτά φορές την ημέρα, θα πρέπει να τρώει περίπου 100γραμμ. μητρικού γάλακτος κάθε φορά, για παράδειγμα.

Στερεά τρόφιμα: Σχεδόν όλα τα μωρά είναι έτοιμα για κατανάλωση στερεών τροφών στην ηλικία έξι μηνών. Εάν εσείς και ο παιδίατρος του μωρού αποφασίσετε να ταΐσετε στερεά το μωράκι σας, ξεκινήστε αργά και ακολουθήστε τα σημάδια του μωρού.

Ποσότητα παιδικών τροφών για 6 μηνών μωρά;

Μπορείτε να ξεκινήσετε με 30 γραμμ. παιδικής τροφής σε ένα γεύμα και να αυξήσετε σταδιακά έως και περίπου 85 γραμμ., τρεις φορές την ημέρα, αν φαίνεται ότι το μωρό απολαμβάνει να τρώει τόσο πολύ. Πόσα φρούτα και λαχανικά ή πόσα δημητριακά θα δώσετε στο μωράκι σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το μωρό. Όσο περισσότερο ενδιαφέρεται να τα τρώει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δίνετε – μέχρι 85 γραμμ. τρεις φορές την ημέρα.


Τι μπορεί να φάει το μωρό αυτό το μήνα;

Ξεκινήστε με καθαρισμένα φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως. Απλά εισάγετε ένα φαγητό κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες, και εν τω μεταξύ, αναζητήστε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης στο μωρό σας. (Ενημερώστε το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει).

Εξαιρετικές επιλογές για τα πρώτα τρόφιμα του μωρού:
• Μπανάνα
• Αβοκάντο
• Γλυκοπατάτα
• Δημητριακά από καστανό ρύζι
• Δημητριακά από βρώμη
• Αχλάδι

Μπορώ να δώσω το νερό στο μωράκι μου; Ναι! Απλά μην το παρακάνετε – το μωρό μπορεί να φουσκώσει με πόσιμο νερό και να χάσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από το γάλα και τα στερεά τρόφιμα. Πόσο νερό μπορεί να πιει; Περίπου 110-170 γραμμ. νερού ανά ημέρα είναι εντάξει – όσο το μωρό πίνει ακόμα αρκετό γάλα.

Ύπνος
Τα περισσότερα μωρά σε αυτή την ηλικία κοιμούνται περίπου 14 έως 15 ώρες την ημέρα. Δέκα ή 11 από αυτές τις ώρες μπορεί να είναι τη νύχτα, και τα υπόλοιπα (τρεις με τέσσερις ώρες) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το 6μηνο μου δεν κοιμάται! Γιατί;
Οι μητέρες που ξέρουμε συχνά διαμαρτύρονται ότι ξαφνικά το μωράκι τους δε θέλει να κοιμηθεί τη νύχτα ή ότι ξυπνά κάθε δύο ώρες. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παλινδρόμηση ύπνου 6 μηνών.

Τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να ξυπνούν στη μέση της νύχτας εξαιτίας ασθένειας ή του οδοντικού πόνου. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, μπορεί να πεινούν και να θέλουν να τρώνε περισσότερο. Μπορεί, σε τελική ανάλυση, να θέλουν μια μεταμεσονύκτια αγκαλίτσα!

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το μικρό μου όσον αφορά στη ρουτίνα ύπνου;
Η προπόνηση είναι πιο δύσκολη για μερικές οικογένειες σε σχέση με άλλες. Αλλά η ουσία είναι ότι η προπόνηση ύπνου απαιτεί υπομονή και ίσως λίγα δάκρυα (για το μωρό και για τη μαμά).  Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να ξυπνούν όλη τη νύχτα. Αλλά το θέμα είναι να μάθει το μωράκι σας να μη σας χρειάζεται για να κοιμηθεί ή να ξανακοιμηθεί αν ξυπνήσει. Το μωρό πρέπει να εξασκηθεί για να αναπτύξει αυτή την ικανότητα.

Πειράζει το μωράκι μου να κοιμάται μπρούμυτα;
Εάν το μωρό σας βολεύεται να κοιμάται μπρούμυτα, νιώθει πιθανώς τέλεια, αρκεί να μπορεί να αλλάξει στάση μόνο του και να μπορεί να κρατάει το κεφάλι και τους ώμους του. Κάντε το τεστ:  βάλτε το μωρό σας να κοιμηθεί ανάσκελα. Εάν επιλέξει να γυρίσει μπρούμυτα, δεν πρέπει να ανησυχείτε για το SIDS σε αυτή τη φάση.

Δραστηριότητες
Αν ψάχνετε για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών, δοκιμάστε να παίξετε με απαλές μπάλες και παιχνίδια με υφή που κάνουν ήχους. Τα απλά μουσικά όργανα, όπως οι μαράκες, είναι εξαιρετικά παιχνίδια για αυτή την εποχή. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης για ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών περιλαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων. Μπορείτε ακόμη και να δώσετε στο μωρό σας ένα παλιό περιοδικό για να ξεφυλλίσει αρκεί να μη  σας πειράζει να το πάρετε πίσω σκισμένο!

Θυμηθείτε: Ο χρόνος διασκέδασης με το μωρό μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο και άσκηση για εσάς, οπότε κάνετε ψώνια στο σούπερ μάρκετ όταν μιλάτε στο μωρό για τα κόκκινα μήλα και το πράσινο μαρούλι.

Επίσης.. μάθετε τη νοηματική γλώσσα! Ναι, το μωρό μπορεί να μάθει τη νοηματική γλώσσα σε αυτή τη φάση. Στην πραγματικότητα, είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε. Οι γονείς που χρησιμοποίησαν την Νοηματική Γλώσσα με τα μωρά τους, λένε ότι μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τα απλά! Η χρήση της νοηματικής γλώσσας με το μωρό βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται και να εκφράζονται συμβολικά, πολύ πριν να μιλήσουν.

Μπόνους: Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Πολλές κοινότητες προσφέρουν τάξεις μωρών νοηματικής γλώσσας. Αναζητήστε βιβλία και βίντεο στο διαδίκτυο.

ΕΛΕΓΧΟΣ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Πηγαίνετε το μωρό στο γιατρό για τον εξαμηνιαίο έλεγχο.
 • Εμβόλια: Συστήνεται μια τρίτη δόση εμβολιασμών πνευμονοκοκκικών (PCV13),DTaP, Hib, ιού πολιομυελίτιδας και ηπατίτιδας Β κατά την επίσκεψη έξι μηνών. Συζητήστε με τον παιδίατρο, σχετικά.
 • Ρωτήστε το γιατρό για την περίπτωση γρίπης για το μωρό.
 • Προγραμματίστε τον εννεάμηνο έλεγχο του μωρού.
 • Δώστε νερό στο μωρό σε ένα φλιτζάνι, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει.
 • Ελέγξτε ότι το σπίτι είναι καλά προστατευμένο για το μωρό σας γιατί σύντομα θα μπουσουλάει παντού!
 • Βγάλτε φωτογραφία το μωράκι σας.
Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί