xelonakixelonakixelonaki
Το μωρό σας είναι 4 μηνών!

Το μωρό γελάει και προσπαθεί να πει λεξούλες! Ενώ παίζετε στο πάτωμα, πιθανότατα σας δείχνει τις αθλητικές του ικανότητες, όπως το στρίψιμο και την ώθηση. Δεν πας κι εσύ, μαμά; Χρησιμοποίησέ το ως το μικρό σου κίνητρο και προσωπικό εκπαιδευτή! Γιατί να μην κάτσεις στο πάτωμα και να κάνεις μερικές δικές σου ασκήσεις;

Ανάπτυξη
Το τετράμηνο σας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να μαθαίνει νέες δεξιότητες.

Το μέσο βάρος για ένα 4μηνο μωρό είναι 6,4 κιλά για τα κορίτσια και 7 κιλά για τα αγόρια. το μέσο μήκος (aka ύψος) είναι 62 εκατοστά για τα κορίτσια και 64 για τα αγόρια.

Θυμηθείτε: Τα υγιή μωρά τείνουν να ακολουθούν μια φυσική καμπύλη ανάπτυξης.

Πέντε αισθήσεις
Το 4μηνο μωρό σας μαθαίνει τον κόσμο μέσα από όλες τις αισθήσεις του.

 • Το μωρό φέρνει το χέρι του στο στόμα του και το γεύεται.
 • Σας ακούει να μιλάτε και να σας μιμείται. Πιθανότατα έχετε μικρές «συνομιλίες». Παίξτε peekaboo και κάνετε αστεία πρόσωπα!
 • Το μωρό κοιτάζει τα πράγματα σε απόσταση τώρα, όχι μόνο εκείνα που βρίσκονται κοντά του.

Ορόσημα
Το μωρό πρέπει να είναι σε θέση να κυλήσει από το στομάχι του ως την πλάτη του(βαρελάκι) και να σπρώξει το σώμα του με τους αγκώνες του.

Του αρέσει να πιάνει τα παιχνίδια! Πλαστικά κλειδιά, μασητικά προϊόντα και μαλακά βιβλία είναι καλές επιλογές σε αυτή την ηλικία.

Ένα μωράκι 4 μηνών, μπορεί να έχει αρχίσει να βγάζει δοντάκια, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα βάζει στο στόμα του ό, τι αγγίζει!

Φαγητό
Ακριβώς όταν αισθάνεστε σαν να έχετε πάρει ρυθμό με τη σίτιση του μωρού σας, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν λίγο.

Θα πρέπει να συνεχίσετε να τροφοδοτείτε το μωρό σας με αγοραστό γάλα ή με το θηλασμό (ή και τα δύο, όπως κάνουν πολλές μητέρες). Αλλά αυτό που πραγματικά θα θέλατε να ξέρετε είναι: Μπορώ να δώσω στο μωρό μου φαγητά; Η απάντηση είναι … ίσως.

Μερικά μωράκια είναι έτοιμα για στερεά τρόφιμα στον 4ο μήνα. Μιλήστε με τον γιατρό του μωρού. Πριν το συζητήσετε, προσέξτε αυτά τα σημάδια:

 • Το μωρό κρατά το κεφάλι ψηλά και για μεγάλες χρονικές περιόδους.
 • Μπορεί να καθίσει όρθιο (ενώ στηρίζεται) σε μια καρέκλα.
 • Έχει φτάσει περίπου το διπλάσιο βάρος γέννησης.
 • Βλέπει το φαγητό του και ανοίγει το στόμα του για να το δοκιμάσει.

Μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε ένα πρώτο φαγητό για το μωρό. Τα αβοκάντο, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες και τα μαλακά δημητριακά στο μπιμπερό είναι δημοφιλείς επιλογές.

Αναρωτιέστε για το πόσα δημητριακά (ή φρούτα ή λαχανικά) είναι κατάλληλα; Θα πρέπει να αρχίσετε αργά. Μόλις 56 γραμ. σε ένα γεύμα είναι άφθονα. Εισαγάγετε ένα νέο φαγητό μια φορά κάθε μέρα, προσέχοντας, φυσικά, για σημάδια αλλεργίας σε τρόφιμα. Εάν το μωρό δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, μην το πιέζετε.

Πόσο τρώνε τα μωράκια 4 μηνών; Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε;

Με μπιμπερό: Συνήθως 110 γραμ. περίπου τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα.

Θηλασμός: Εξακολουθούν να ζητούν γάλα περίπου κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες, αλλά κάθε μωρό μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικό. Το σημαντικό είναι το μωρό να φαίνεται ικανοποιημένο, τα στήθη σας να φαίνεται να έχουν αδειάσει (είναι μαλακά) και το μωρό να  κερδίζει βάρος με υγιεινό τρόπο.

Εάν αντλούμε γάλα, το μωρό χρειάζεται περίπου 700 γραμ. γάλακτος την ημέρα. Έτσι θα χρειαστεί να διαιρέσετε αυτό με το πόσο τρώει συνήθως το μωρό.Δηλαδή, αν τρώει περίπου εφτά φορές την ημέρα, θα πρέπει να δώσετε περίπου 100 γραμ. κάθε φορά.

Για να ελέγξετε ξανά ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, μπορείτε να ελέγξετε τις πάνες του. Υπολογίστε περίπου τέσσερις ή πέντε αλλαγές την ημέρα.

Ύπνος
Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων μηνών τείνουν να μας δείχνουν με μια κραυγούλα ότι νυστάζουν.

Συνήθως κοιμούνται περίπου 15 ώρες την ημέρα και περίπου 10 ώρες από αυτόν τον ύπνο είναι το βράδυ.

Πολλά παιδιά ηλικίας 4 μηνών ξυπνούν μόνο μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνηθισμένο να παίρνουν έναν υπνάκο πρωινό και έναν απογευματινό που είναι μακρύτερος.

Το μωρό μου δυσκολεύεται να κοιμηθεί! Γιατί;
Στους τέσσερις μήνες, μερικοί γονείς αναφέρουν ότι το μωρό τους ξυπνά και φωνάζει πιο συχνά στη μέση της νύχτας από ό, τι έκανε πριν. Υπάρχει ένας όρος για αυτό: παλινδρόμηση ύπνου. Τα βρέφη αυτής της ηλικίας δεν κοιμούνται τόσο βαθιά όσο συνηθίζουν. Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους είναι ενεργέστερος, καθιστώντας τα πιο ανήσυχα. Μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να ηρεμήσει και να ξανακοιμηθεί. Ευτυχώς, η υποτροπή ύπνου των 4 μηνών συνήθως διαρκεί περίπου δύο έως έξι εβδομάδες.

Πειράζει αν το μωρό μου να κοιμάται μπρούμυτα;
Είναι ασφαλές να αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται μπρούμυτα, αν είναι αρκετά ισχυρό για να σηκώσει το κεφάλι του και να κυλήσει για να αλλάξει στάση.


Δραστηριότητες
Στους τέσσερις μήνες, τα μωρά αρχίζουν να συντονίζονται με τους διαφορετικούς ήχους που συνθέτουν την ομιλία. Το μωρό πιθανότατα κάνει ήδη κάποιους ξεχωριστούς ήχους, οπότε επιλέξτε έναν που λέει συχνά και χρησιμοποιήστε τον όλη την ημέρα στις λέξεις που λέτε και στα τραγούδια που τραγουδάτε. Ναι, μπορείτε να το κάνετε!. Για παράδειγμα, εάν το μωρό λέει «ντα-ντα-ντα», κοιτάξτε μερικές φωτογραφίες του μπαμπά και τραγουδήστε αλλάζοντας τους στίχους του τραγουδιού με «ντα-ντα-ντα».

Μπόνους: Η αντιγραφή των ήχων του μωρού σας τον ενθαρρύνει να κάνει περισσότερα. Και καθώς το μωρό σας ακούει τον εαυτό του να μιλάει, θα αρχίσει να «κλέβει» άλλους ήχους και συνδυασμούς ήχων.

ΕΛΕΓΧΟΣ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

• Ήρθε η ώρα για την εξέταση των τεσσάρων μηνών.

 • Εμβόλια ηλικίας 4 μηνών: Συστήνονται τα εμβόλια πνευμονιοκοκκικού (PCV13),DTaP, Hib, ιού πολιομυελίτιδας στην τετράμηνη επίσκεψη. Συζητήστε με το γιατρό σας, σχετικά.
 • Προγραμματίστε τον έλεγχο των πέντε μηνών του μωρού.
 • Αποφασίστε, μαζί με τον παιδίατρο σας, εάν θα αρχίσετε ή όχι να δίνετε στο μωρό στερεές τροφές αυτό το μήνα.
 • Ελέγχετε τακτικά το πάτωμα για μικρά αντικείμενα που προκαλούν κινδύνους πνιγμού, καθώς το μωρό βάζει τα πάντα στο στόμα του!
 • Βγάλτε φωτογραφία το μωράκι σας!
Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί