xelonakixelonakixelonaki
Πέντε tips για την πρώτη γνωριμία με τη δασκάλα/το δάσκαλο!

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια καλή σχέση με τη δασκάλα/ το δάσκαλο του μικρού μας, θα βοηθήσει πολύ στο να γνωρίζουμε την πρόοδο του παιδιού, στο να βοηθάμε ενεργά σε αυτήν, ακόμα κι αν ο χρόνος μας είναι λιγοστός, και κυρίως, στο να έχει το παιδί μια φυσιολογική κοινωνικοποίηση στο σχολείο, η οποία σίγουρα θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στις επιδόσεις του!

Διαβάστε 5 συμβουλές για την πρώτη σας γνωριμία με τον/την εκπαιδευτικό για να θέσετε τα θεμέλια μιας εποικοδομητικής σχέσης μαζί του:

Μην πανικοβάλλεστε!

Μπορεί να νιώθετε νευρικότητα ή άγχος αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Να θυμάστε ότι εσείς και ο δάσκαλος έχετε τον ίδιο στόχο: να βοηθήσετε το παιδί να μάθει, και να πάει καλά στο σχολείο. Οι δάσκαλοι είναι ειδικοί στο να διδάσκουν αλλά εσείς είστε ο ειδικός για το παιδί σας. Οι δάσκαλοι θα αξιολογήσουν τις πληροφορίες που θα τους δώσετε γιατί γνωρίζουν ότι αυτές θα τους βοηθήσουν να εργαστούν καλύτερα με το παιδί σας στην τάξη.

Μιλήστε στο παιδί σας!

Πείτε στο παιδί σας ότι θα συναντήσετε τη δασκάλα/το δάσκαλό του. Ίσως το ξέρει ήδη, αν διαλέξετε να πάτε μετά από κάλεσμα του εκπαιδευτικού, αλλά ακόμα κι αν επιλέξετε να πάτε σε ανύποπτο χρόνο, συζητήστε το με το μικρό σας. Ρωτήστε τον/την για τα συναισθήματά του για το σχολείο και τη δασκάλα/ τον δάσκαλό του – τι του αρέσει, τι όχι, αν υπάρχει οτιδήποτε που θα ήθελε να συζητήσετε. Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχεί, γιατί εσείς κι ο εκπαιδευτικός θέλετε το καλύτερο γι αυτό και η συνάντηση γίνεται για να μπορέσετε μαζί να το βοηθήσετε σε τυχόν προβλήματα.

Να είστε στην ώρα σας!

Όπως όλοι μας έτσι και οι δάσκαλοι είναι πολυάσχολα άτομα. Όταν δίνουν κάποιο ραντεβού θα πρέπει σίγουρα να έχουν υπολογίσει οι ίδιοι πόση ώρα θα διαθέσουν για την ενημέρωσή σας. Όμως, είναι σημαντικό να είστε στην ώρα σας. Αν δεν τα καταφέρετε ή αν δεν σας λυθούν όλες οι απορίες σίγουρα μπορείτε να τους επισκεφθείτε κάποια άλλη στιγμή κατ’ ιδίαν. Επίσης, μην ξεχνάτε, με το να είστε στην ώρα σας δείχνετε σεβασμό στον εκπαιδευτικό που περνάει πολύτιμο χρόνο με το παιδί σας.

Να είστε προετοιμασμένοι!

Η πρώτη συνάντηση με τη δασκάλα/ τον δάσκαλο είναι συνήθως «μαζική». Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός θέλει να γνωρίσει όλους τους γονείς, να ανακοινώσει κάποια καίρια ζητήματα που αφορούν στην τάξη του, να ζητήσει πιθανόν τη βοήθειά σας ως γονέων και να μιλήσει γενικότερα για όλα τα παιδιά και τις απαιτήσεις που έχει από αυτά. Είναι μια καλή ευκαιρία για σας να κάνετε ερωτήσεις όπως:

  • Τι θα μάθει αυτή τη χρονιά το παιδί;
  • Τι είδους εργασίες ή αξιολογήσεις θα υπάρχουν;
  • Τι χαρακτηριστικά έχει το τμήμα; Είναι ζωηρό, είναι επιμελές, έχει γνωστικά κενά;
  • Τι μπορώ ως μαμά/μπαμπάς να κάνω για να βοηθήσω;

Όπως θα διακρίνατε, οι παραπάνω ερωτήσεις αφορούν στη γενική εικόνα της τάξης και η συζήτηση γύρω από αυτές θα σας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το περιβάλλον όπου μαθαίνει το παιδί σας.

Είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον εκπαιδευτικό για το ίδιο το παιδί σας. Γνωρίζετε που τα καταφέρνει καλά και που δυσκολεύεται, πώς είναι σαν χαρακτήρας, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, ζητήματα που αφορούν στην ψυχοσύνθεσή του. Καλό θα είναι να τα συζητήσετε όλα αυτά με τη δασκάλα/το δάσκαλο, σε μια προσωπική συνάντηση μαζί της/του. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε μετά τη συζήτηση για όλη την τάξη, αν υπάρχει χρόνος, είτε μια άλλη ημέρα όπου ο δάσκαλος έχει χρόνο να σας δεχτεί στο γραφείο του.

Να είστε θετικοί!

Ενδεχομένως να ακούσετε πράγματα που να μη συμφωνούν με αυτά που πιστεύετε για το μικρό σας. Δεν είναι παράξενο! Τα παιδιά συμπεριφέρονται διαφορετικά στο σπίτι και στο σχολείο, πολύ συχνά και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ακούστε προσεχτικά τον εκπαιδευτικό, σεβαστείτε την εμπειρία και τη γνώση του και συζητήστε με ανοιχτό μυαλό το καθετί που σας προβληματίζει. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε και άλλον ειδικό για κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ή σας φαίνεται λάθος.

Να θυμάστε ότι η δασκάλα/ο δάσκαλος είναι πολύ σημαντική μορφή για το μικρό σας.
Θα πρέπει να είναι συνεργάτης σας για την υλοποίηση των στόχων του παιδιού σας.
Είναι μια καινούρια ανθρώπινη σχέση που δημιουργείτε και, όπως όλες, θα πρέπει να έχει κανόνες, όρια και σεβασμό. Άλλωστε αφορά στο παιδί σας! Βάλτε τα δυνατά σας!

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί