xelonakixelonakixelonaki
Κολύμβηση για παιδιά: Πότε να την ξεκινήσετε;

Η κολύμβηση για παιδιά είναι ένας υπέροχος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδάκια σας να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και κινητικές δεξιότητες, μέσα σε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον. Ανακαλύψτε πότε είναι ιδανικό να ξεκινήσει το παιδί σας τα μαθήματα κολύμβησης και πώς αυτή η δεξιότητα μπορεί να το ωφελήσει μακροπρόθεσμα!

Γιατί είναι σημαντικό να μάθει το παιδί σας κολύμβηση;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα. Τα μαγευτικά νησιά μας γίνονται συχνά προορισμός διακοπων και η κολύμβηση, είναι μέρος του ελληνικού καλοκαιριού για κάθε οικογένεια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα παιδιά μας να μάθουν να κολυμπούν.

Η κολύμβηση είναι περισσότερο από μια υγιεινή συνήθεια· είναι μία απαραίτητη δεξιότητα που ενισχύει την ασφάλεια του παιδιού σας στο νερό, μειώνοντας τον φόβο και βοηθώντας το να αισθάνεται άνετα μέσα σε αυτό. Μέσω της εκμάθησης κολύμβησης, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν διάφορα παιχνίδια στο νερό και να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους, γνωρίζοντας νέους φίλους σε ένα διασκεδαστικό και ελεγχόμενο πλαίσιο.

Επιπλέον, η κολύμβηση ενισχύει με ασφάλεια τη μυϊκή δύναμη, τον νευρομυϊκό συντονισμό, την ευλυγισία και την καρδιοαναπνευστική αντοχή, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς.

Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να μάθει κολύμβηση, του παρέχετε ένα δώρο που θα το συνοδεύει για μια ζωή.

12 οφέλη της εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά

 • Καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία για το παιδί
 • Ασφαλής σωματική άσκηση χωρίς τραυματισμούς
 • Καλλιέργεια της αυτονομίας του παιδιού
 • Εκμάθηση μιας δεξιότητας που θα του χρειαστεί
 • Εξοικείωση με το υγρό στοιχείο
 • Βελτίωση νευρομυϊκού συντονισμού
 • Αποβολή της έντασης και του άγχους που μπορεί να νιώθει το παιδί
 • Ενδυνάμωση της σπονδυλικής του στήλης
 • Περισσότερη αυτοπεποίθηση και κοινωνικοποίηση
 • Απόκτηση αθλητικής παιδείας
 • Επίτευξη στόχων και αίσθημα αυτοεκτίμησης
 • Υγιής και σταθερή ρουτίνα στη ζωή του παιδιού

Διαβάστε επίσης: 7 οφέλη της βρεφικής κολύμβησης

Κολύμβηση για παιδιά & η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να κολυμπάει

Η κολύμβηση είναι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας. Από ενός έτους, το παιδάκι σας μπορεί να ξεκινήσει τα πρώτα του μαθήματα και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση μέσα στο νερό, να εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές ασφάλειας και να προετοιμαστεί για τα πιο προχωρημένα μαθήματα όταν μεγαλώσει.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εκμάθηση κολύμβησης μειώνει τον κίνδυνο πνιγμού στα παιδιά κατά 88%!

Καθώς το παιδί φτάνει τα τρία ή τέσσερα έτη, είναι έτοιμο να μπει στα πιο προχωρημένα μαθήματα και να αναπτύξει βασικές κολυμβητικές δεξιότητες, όπως το να επιπλέει και να βγαίνει από το νερό. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το παιδί φτάνει την ηλικία των πέντε ή έξι ετών, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει όλες τις προχωρημένες κολυμβητικές τεχνικές, αποκτώντας πια μεγαλύτερη ικανότητα στο νερό και πραγματική λατρεία για το υγρό στοιχείο!

Μπορούν τα μωρά να κολυμπήσουν;

Παρ’ όλο που τα μωρά φαίνεται να έχουν τα σχετικά αντανακλαστικά, τα οποία τους επιτρέπουν να αντιδρούν στο νερό με τρόπο που μοιάζει με κολύμβηση, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν εκ φύσεως την ικανότητα να κολυμπήσουν. Τουλάχιστον όχι με την έννοια που το έχουμε στο μυαλό μας εμείς οι ενήλικες.

Το αντανακλαστικό κατάδυσης, όντως βοηθά τα μωρά να κρατούν την αναπνοή τους και να ανοίγουν τα μάτια τους κάτω από το νερό. Όμως, δεν είναι αρκετό για να τους επιτρέψει να μείνουν κάτω από το νερό για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό το αντανακλαστικό υποχωρεί σταδιακά μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του μωρού σας. Από τους 18 μήνες και μετά, πολλά μωρά μπορούν να κολυμπήσουν κάποια απόσταση με κατάλληλη εκπαίδευση και επίβλεψη.

Στα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης διδάσκουμε τις βασικές δεξιότητες ασφαλείας και βοηθάμε τα μωρά να νιώθουν άνετα και να απολαμβάνουν το νερό, καλλιεργώντας μια αίσθηση ανεξαρτησίας.

Baby swimming και ασφάλεια

Στα xelonakia, αγαπάμε το baby swimming και πιστεύουμε πως η ασφάλεια και η υγιεινή είναι τα κύρια συστατικά για μια ευχάριστη κολυμβητική εμπειρία. Κάθε εβδομάδα, το νερό της πισίνας μας ελέγχεται και πιστοποιείται από τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών, διασφαλίζοντας ότι παραμένει καθαρό και υγιεινό για τους μικρούς μας φίλους.

Η διαδικασία απολύμανσης της πισίνας περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα χρήσης χλωρίου στα απαιτούμενα επίπεδα, που είναι ασφαλή για βρέφη και νήπια, προστατεύοντάς τα από βακτήρια και μικρόβια.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για το baby swimming έχει διαμορφωθεί μετά από 15 χρόνια εμπειρίας, εστιάζοντας στην παιδοκεντρική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτές μας, εξειδικευμένοι επαγγελματίες στο baby swimming, συνεργάζονται στενά με τους γονείς, οι οποίοι λειτουργούν ως «συν-προπονητές» σε αυτή τη σημαντική διαδικασία εκμάθησης. Στόχος μας είναι κάθε μάθημα να είναι ασφαλές, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό, καθώς το παιδί σας ανακαλύπτει τον κόσμο του νερού.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για το παιδικό κολυμβητήριο;

Για μια ασφαλή και ευχάριστη κολυμβητική εμπειρία, τα βρεφάκια χρειάζονται δύο τύπους πάνας για κολύμπι:

 1. μία επαναχρησιμοποιήσιμη εσωτερική
 2. και μία εξωτερική από neoprene

Για παιδάκια 1-4 ετών, μην ξεχάσετε το κολυμβητικό μαγιό και τα γυαλάκια για περισσότερη άνεση και προστασία μέσα στην πισίνα.

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί