xelonakixelonakixelonaki
16 τρόποι για την ομαλή μετάβαση από την κούνια στο κρεβατάκι!

Έτσι απλά θα αφήσει την κούνια; Ή το κρεβάτι σας; Έχετε πάει στο κατάστημα και πήρατε το χαριτωμένο κρεβάτι του μωρού; Όλοι είστε ενθουσιασμένοι; Αλλά σηκώνεται κάθε δύο λεπτά για να σας βρει; Όλο το βράδυ; Και την επόμενη μέρα δεν έχει όρεξη γιατί είναι τόσο εξαντλημένο;

Τα παιδιά αγαπούν τη νέα ελευθερία. Δεν μπορούν παρά να δοκιμάσουν τα όριά τους. Αλλά μόνα τους και χωρίς τα προστατευτικά της κούνιας μπορεί να τρομάξουν.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας σε αυτήν τη νέα του συνήθεια, να κοιμηθεί στο νέο του κρεβάτι χωρίς να χάσετε το μυαλό σας;

Να γνωρίζετε ότι, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, αυτή είναι μια μεγάλη κίνηση για το παιδί σας. Φυσικά, νιώθει ανασφαλές. Χρειάζεται την υποστήριξή σας για να μάθει πώς να κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Σίγουρα, για σας είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά το έχετε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Για το μικράκι σας, αυτή είναι μια νέα δεξιότητα, και χρειάζεται τη βοήθειά σας για να το συνηθίσει. Επιστρατεύσατε το χιούμορ σας! Πείτε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για μια δοκιμασία που δείχνει πόσο υπομονετική μανούλα είστε. Μην περιμένετε ήσυχο βράδυ για περίπου μια εβδομάδα, αλλά παραμείνετε ήρεμοι! Συνεχίστε να θέτετε τα όρια της ώρας για ύπνο. Δείτε πώς:

1.Πριν κάνετε τη μεγάλη μετάβαση, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κανονική ρουτίνα ύπνου.

Στη συνέχεια ακολουθήστε αυτή την ακριβή ρουτίνα όταν «μετακομίζει» στο νέο κρεβάτι του. (Για βοήθεια με ρουτίνες ύπνου, ανατρέξτε στο Πώς θα μάθεις το παιδί σου να κοιμάται μόνο του;)

2.Αναφέρετε τους φίλους ή τα ξαδέλφια που έχουν κρεβάτια μεγάλου παιδιού.

Ενθουσιάστε το παιδί σας πριν πάρετε το νέο κρεβάτι και μιλήστε του για άλλα παιδιά που κάνει παρέα μέσα στην οικογένεια.


3. Μην ξεκινήσετε τη μετάβαση από την κούνια αν δεν υπάρχει ακόμα λόγος.

Όταν, για παράδειγμα, μετακομίζετε σε ένα νέο σπίτι. Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να μπείτε στο νέο σπίτι και να πάρετε ένα κρεβατάκι αντί για την κούνια, αλλά αυτό μπορεί να είναι περισσότερη αλλαγή από ότι μπορεί να χειριστεί το μικρό σας. Όχι όλα με τη μία!

4. Εάν το παιδί σας πρέπει να «μετακομίσει» σε κρεβατάκι γιατί το νέο μωρό θα πρέπει να κοιμάται στην κούνια, ξεκινήστε την προετοιμασία τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν.

Θέλετε το μικρό παιδί σας να είναι ευτυχισμένο στο νέο του κρεβάτι πριν δει ένα άλλο παιδί στην κούνια του, ακόμα κι αν είναι το αδερφάκι του. Εάν το παιδί σας δεν είναι πραγματικά έτοιμο να φύγει από την κούνια, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας και το μικράκι από τα κλάματα, αν δανειστείτε μια δεύτερη κούνια για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

5. Είναι καλή ιδέα αν το κρεβάτι του παιδιού μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου ήταν η κούνια του.

Εάν τα παιδιά σας μοιράζονται το δωμάτιο, μετακινήστε την κούνια σε ένα νέο μέρος στο δωμάτιο, αν μπορείτε.

6. Εάν είναι δυνατόν, αφήστε το παιδί σας να έχει λόγο για το κρεβάτι.

Αν κάποιος σας δίνει ή δανείζει ένα παιδικό κρεβάτι, τονίστε στο παιδί σας ότι παίρνει το κρεβάτι του ξάδερφου Χρήστου τώρα, επειδή είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο ο Χρήστος. Όταν το κρεβάτι έρθει σπίτι, αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει να το αποσυσκευάσετε και να το συναρμολογήσετε. Κάνετε το ίδιο και με ένα καινούριο κρεβάτι.

7. Στρωματσάδα

Δελεάστε το παιδί σας βάζοντας το στρώμα πρώτα στο πάτωμα για λίγες ημέρες! Θα είναι σαν ένα καινούριο παιχνίδι και θα είναι και πιο ασφαλές. Μπορείτε να προσθέσετε το πλαίσιο στο κρεβάτι αργότερα.

8. Κάνετε το καινούριο του κρεβάτι ζεστό, σαν φωλίτσα.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από την κούνια (κουβέρτες, για παράδειγμα) ώστε να αισθάνεται άνετα στο νέο κρεβάτι. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να περιβάλλονται από τα λούτρινα ζωάκια. Τέλος χρησιμοποιείστε προστατευτικά για αρχή. Εκτός από το ότι είναι πιο ασφαλέστερο, βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να σηκώνονται από το κρεβάτι.

9. Εάν η ρουτίνα ύπνου δεν περιλαμβάνει ήχο, σκεφτείτε να τον προσθέσετε.

Πολλά μικρά παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα ενώ ακούνε μια οικεία, χαλαρωτική μουσική. Με την πάροδο του χρόνου, μόλις ακούσουν τη μουσική, θα γίνει ένα σύνθημα για το σώμα τους να αρχίσει να νυστάζει. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, υπάρχουν επίσης υπέροχα ηχοσυστήματα χαλάρωσης, αλλά θα χρειαστεί να διαβάσετε σχόλια και να ακούσετε εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία.

10. Πριν από τη μεγάλη νύχτα, χρησιμοποιείστε τα λούτρινα.

Το μικρό παιδί σας θα παρακολουθήσει έντονα, καθώς το μικρό ελεφαντάκι φιλάει τη μαμά ή τον μπαμπά για καληνύχτα και μπαίνει κάτω από τα καλύμματα στο κρεβάτι του. Τραγουδήστε στον μικρό ελέφαντα τα ίδια νυχτερινά τραγούδια που τραγουδάτε στο μικρό σας. Αυτό θα τον βοηθήσει να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί.

11. Στη μεγάλη νύχτα ξεκινήστε την ρουτίνα ύπνου μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι πρόκειται να κοιμηθεί στο μεγάλο κρεβάτι απόψε. Η συνέχεια εξαρτάται από το παιδί σας. Κάποια παιδιά μπορούν να το χειριστούν αν καθίσετε στην πόρτα του δωματίου, διαβάζοντας ένα βιβλίο με ένα χαμηλό φως, ενώ κοιμούνται. Αλλά τα περισσότερα παιδιά σας χρειάζονται για αρκετή ώρα δίπλα τους, στο κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται την παρουσία σας έντονα, γεγονός που θα τους δώσει μεγάλη ασφάλεια.

12. Αν προσπαθήσει να ξεκινήσει μια συζήτηση, απλά πείτε «Θα μιλήσουμε αύριο. Είναι ώρα για ύπνο τώρα. «

13. Αν αρχίσει να φεύγει από το κρεβάτι, πείτε «Είναι ώρα για ύπνο, πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι.»

Μετακινηθείτε πιο κοντά για να τον κρατήσετε απαλά στο κρεβάτι αν αρχίσει να σηκώνεται. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε του ότι «Είναι μια μεγάλη αλλαγή, κοιμάσαι στο νέο σου κρεβάτι. Σύντομα θα το συνηθίσεις. «Αλλά μην τον αφήστε να φύγει από το κρεβάτι. Δεν θέλουμε να αναπτύξει αυτή τη συνήθεια. Όμως, μείνετε όσο πιο κοντά στο κρεβάτι χρειάζεται. Αυτό διευκολύνει τη μετάβαση και επιτρέπει στο παιδί σας να μάθει να κοιμάται στο νέο κρεβάτι. Αναπτύσσετε μια κακή συνήθεια; Όχι, αυτή είναι μια μετάβαση, και θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε από αυτό, μόλις το παιδί σας είναι άνετο στο κρεβάτι.

14. Εάν το παιδί σας κλαίει, παρηγορήστε το.

Μερικά παιδιά φοβούνται πολύ να φύγουν από τον γονέα τους και θα προσκολληθούν σε εσάς. Σε αυτή την περίπτωση, θυμηθείτε ότι ο φόβος αυτός πρέπει να εκφραστεί και ότι δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να φωνάζει μόνο του. Αντ ‘αυτού, όταν αρχίζει να κλαίει, μείνετε μαζί του και αφήστε το να φωνάξει όσο χρειάζεται. Καθώς αρχίζει να σταματάει, ενημερώστε ότι τώρα θα φύγετε. Με άλλα λόγια, δεν το αφήνετε να κλαίει. Απλώς θυμίζετε ότι θα φύγετε και στη συνέχεια θα το βοηθήσετε με το άγχος που νιώθει.  Αφού «σας παρουσιάσει» τον φόβο του, θα εξατμιστεί. Ναι, αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες, αλλά αργά ή γρήγορα δεν θα φοβούνται πια όταν λέτε ότι πρέπει να φύγετε. Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί για να κοιμηθεί, έτσι πρέπει να το βοηθήσετε και να διαλύσετε τους φόβους που προκαλούν το άγχος του αποχωρισμού. Παρατηρήστε ότι ποτέ δεν το αφήνετε μόνο του να κλάψει. Αντ ‘αυτού, ανακοινώνετε το σχέδιό σας να φύγετε και στη συνέχεια το βοηθάτε. Το άγχος – μια άλλη λέξη για το φόβο – είναι συχνά η ρίζα των προβλημάτων του παιδικού ύπνου. Τα παιδιά που μπορούν να κατανοήσουν μια συζήτηση είναι σίγουρα ικανά να κοιμούνται μόνα, μόλις λάβουν κάποια βοήθεια με τους φόβους τους.

15. Δώστε θετική αναγνώριση όταν κοιμάται στο κρεβάτι του χωρίς να προσπαθεί να σηκωθεί την πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Παρατήρησα ότι χρειάστηκε να σου υπενθυμίσω μόνο δύο φορές να μείνεις στο κρεβάτι σου χθες το βράδυ. Πρέπει να είσαι τόσο υπερήφανος/η για τον εαυτό σου!»

16. Αν χρειάζεται να μείνετε στο κρεβάτι μέχρι να κοιμηθεί το παιδί σας …

… κινηθείτε σταδιακά, ώστε να του κρατάτε απλά το χεράκι και να κάθεστε σε μια καρέκλα. Στη συνέχεια, σταματήστε να κρατάτε το χέρι του. Στη συνέχεια, μετακινήστε την καρέκλα σας πιο μακριά μέχρι να καθίσει στην πόρτα. Αυτό μπορεί να σας πάρει ένα μήνα, αλλά θα μπορεί μόνο μια εβδομάδα. Υπομονή!

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί