xelonakixelonakixelonaki
Τα 6 πράγματα που πρέπει να κάνετε στους 3 πρώτους μήνες εγκυμοσύνης

Μεγαλώνετε το μωράκι σας μέσα σας! Εννέα μήνες μπορεί να φαίνεται μεγάλο διάστημα αλλά περνά πολύ γρήγορα –κι εσείς έχετε σημαντικές δουλειές να κάνετε. Σε αυτό το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης έχετε 6 βασικούς στόχους:

1.Φτιάξτε το πρώτο δωμάτιο του μωρού σας: το σώμα σας!

Το μωράκι σας θα περάσει τους πρώτους μήνες της ζωής του στο τέλειο δωμάτιο, αρκεί να έχει το σωστό room service. Δεν μιλάμε μόνο για τις τροφές, αν και η διατροφή είναι κρίσιμη γιατί το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ό,τι τρώτε για να μεγαλώσει το παιδί σας. Οι ορμόνες, οι νευροδιαβιβαστές και όλο το “χημικό εργοστάσιο” του σώματός σας έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν οι μανούλα νιώθει –θετικά ή αρνητικά πράγματα- η χημεία του κορμιού της αλλάζει αναλόγως. Το μωράκι βιώνει όλες αυτές τις αλλαγές.

Το γυναικείο κορμί είναι θαυμάσιο για να μεγαλώσει μια καινούρια ζωή, από ένα μικρό σπόρο μέχρι το νεογνό που θα έχετε σύντομα στην αγκαλιά σας. Το σώμα σας γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το υποστηρίξετε!

Πώς να δημιουργήσετε το καλύτερο περιβάλλον για το μωρό σας;

  • Να τρώτε καλά και συχνά. Μεγαλώνετε ένα μωρό τώρα! Θα το κάνετε με γιαουρτάκι, γλυκοπατάτες και καφέ; Όχι.
  • Να παίρνετε τις βιταμίνες που χρειάζεστε και συγκεκριμένα φολικό οξύ και Ω3, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
  • Εξαλείψτε οτιδήποτε τοξικό (αλκοόλ, τσιγάρο, καφεΐνη). Δεν σας κάνουν καλό και είναι πολύ επικίνδυνα για το μωρό σας.
  • Μειώστε το άγχος και αυξήστε τη.. χαρά! Το μωράκι σας θα το νιώσει!
  • Κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις ή και διαλογισμό. Έτσι και το κορμί και το μωρό σας παραμένουν ήρεμα αλλά επίσης εκπαιδεύεστε για την περίοδο πριν τον τοκετό.
  • Να κοιμάστε όσο το ζητά ο οργανισμός σας. Το χρειάζεστε.
  • Να ασκήστε κατάλληλα, δεν είναι περίοδος για ανάποδα ακροβατικά.

2.Επιλέξτε τον καλύτερο τρόπο για να έρθει το μωράκι σας στον κόσμο και ποιος θα σας βοηθήσει να το καταφέρετε

Πως θέλετε να γεννήσετε; Κάντε μια έρευνα για το τι επιλογές έχετε και ενημερωθείτε κατάλληλα.

3.Ξεκινήστε την εκπαίδευση!

Ξεκινάτε ένα σημαντικό και ιερό ταξίδι, παλιό όσο και το ανθρώπινο είδος. Ίσως κάποτε να είχατε ήδη μάθει πολλά γι αυτό μεγαλώνοντας σε κάποιο τόπο όπου οι γυναίκες ασχολούνται μόνο αυτό. Σήμερα όμως δεν συμβαίνει αυτό, γι αυτό   ξεκινήστε άμεσα το διάβασμα. Το διαδίκτυο και η βιβλιογραφία που υπάρχουν θα σας κρατήσουν απασχολημένοι 24/7, οπότε μην πάθετε εμμονή. Κάντε focus στα σημαντικά!

4.Προετοιμαστείτε ψυχολογικά.

Αναρωτηθείτε πράγματα όπως: πώς νιώθω που θα γίνω μητέρα; Ανυπομονώ; Φοβάμαι; Ανησυχώ για το πώς θα κρατήσω τις ισορροπίες με τη δουλειά, τη σχέση μου και ένα παιδί; Όλα τα παραπάνω; Αναζητήστε τις απαντήσεις για οτιδήποτε.

Μην ξεχνάτε, όπως και να νιώθετε είναι φυσιολογικό και αξίζει να μάθετε γι αυτό. Μιλήστε γι’ αυτά στο σύντροφο, στην οικογένεια, στους φίλους σας, ακόμα και σε κάποιον ειδικό αν νιώθετε την ανάγκη.

5. Ξε-αγχωθείτε!

Είπαμε, ό,τι νιώθετε, το νιώθει και το μωρό σας. Και βέβαια είναι ανθεκτικό στο φυσιολογικό άγχος που μπορεί να βιώσετε. Αλλά αν αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο θέμα άγχους πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας. Να θυμάστε ότι το άγχος δεν είναι αυτό που μας συμβαίνει αλλά πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από την απαιτητική σας δουλειά, αν αυτή σας αγχώνει πολύ.

6. Ξεκινήστε να συνδέεστε με το μωρό σας

Όχι, το μωράκι σας δεν μπορεί ακόμα να σας ακούσει, αλλά πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ψυχική σύνδεση της μαμάς με το παιδί ξεκινάει ήδη από τη σύλληψη. Δεν χρειάζεται να πιστέψετε κάτι τέτοιο για να συνδεθείτε συναισθηματικά με το μωράκι σας, βεβαίως. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε μια μοναδική σχέση για όλη σας τη ζωή: αυτή με το παιδί σας. Μιλήστε, τραγουδήστε, ονειρευτείτε, υποσχεθείτε αγάπη και φροντίδα, αποδεχτείτε το μωράκι σας όπως αυτό θα έρθει.

Επιστροφή στην κατηγορία Εγκυμοσύνη